Rețete

Basturma din vită

-- min

mediu

4 persoane

Ingrediente

  • 2 kg carne de vită 
  • 1-2 kg sare 
  • 4 porții condiment “Pentru basturma” de la All Spice World 

Metoda de preparare

Carnea se împarte în 4 bucăți egale, apoi se pune într-un vas și se acoperă complet cu sare. Se pune în frigider pe 5 zile, 1 dată pe zi carnea se întoarce de pe o parte în alta. 

În a 6-a zi carnea se spală sub apă curgătoare. Apoi se pune într-un vas și se acoperă cu apă. La fiecare oră apa se schimbă. 

Apoi carnea se usucă cu prosoape de hârtie, se invelește bine în țesătură de bumbac și se pune sub presă timp de 4 zile. 

Ca presă se poate de folosit 2 plăci de placaj gros sau PAL, între care se pune carnea și se presează cu greutate (de ex. căldare cu apă). În fiecare zi carnea se usucă și se invelește cu pânză uscată. 

Apoi, după presă, se așeză o gaură în carne, se ntroduce un bolț de lemn, se fixează firul la bivol și se pune într-o încăpere uscată și bine ventilată timp de 5 zile, acoperită cu tifon.

În a patra zi de cu seară se face amestecul din condimente pentru basturma: condimentele se deluează cu apă fiartă la temperatura camerei până la consistența smântânii groase. Apa se toarnă treptat, amestecînd.

Amestecul se acoperă cu un capac și se pune peste noapte în frigider pentru umflare.

A doua zi carnea se unge uniform cu mirodenii și se lasă să se usuce în mirodenii încă o săptămână. 

Deci, au trecut 3 săptămâni - basturma este gata.

Condimente din toată lumea