Rețete
Pilaf arabic
90 min
bucătar-șef
15 persoane
Condimente
Ingrediente
- 1 kg orez Basmati
- 1,5 kg carne de miel (vita)
- 4-5 cepe
- 3-4 căței de usturoi
- 50 g ghimbir proaspăt
- 3-4 roșii
- 2-3 linguri pastă de rosii
- 4 linguri condiment «pentru pilaf» ASW
- 100 ml ulei
- 15-20 roșii cherry
- 4 ardei grași
- 100 g stafide
- 2 linguri de agrișe
- 200 g nuci de caju
- Sare
- 1 legatura pătrunjel
- 1 bețișor de scorțișoară
- 3-4 bucăți de cardamom
- 3-4 bucăți de cuișoare
Metoda de preparare
1 kg de orez basmati se pune la înmuiat in apa clocotită. Peste 2 ore orezul se spala cu apa rece si se lasa in drushlag pînă ce apa se csurge.
Stafidele se pun în apa calda pe 2 ore, dupa ce se spală.
Carnea de miel tăiată cubulețe se pune în cratiță cu apa rece, și se aduce la fierbere la foc mediu, după ce se adaugă bețișorul de scorțișoara, cardamom și cuișoare. Mielul se fierbe 40-50 minute, după ce sarați puțin apa.
3-4 cepe tăiate mărunt se pun la călit în cratiță cu ulei, până ce ceapa devine aurie, apoi se adaugă usturoi (3-4 căței) tăiat mărunt și ghimbir proaspăt tăiat mărunt. Se călecs 5 minute.
Se adaugă 3-4 roșii tăiațe mărunt, 2-3 linguri de pasta de roșii, 2-3 linguri de condiment «pentru pilaf», se înăbușă 5 minute.
În acest sos se adaugă agrișă, mielul semifiert, un pic de buion rămas de la fierbere și se înăbușă 20 de minute. (carnea să fie gata la 80%)
Deasupra pe carnea se pune orezul spălat și se toarnă bulionul de la carne fiartă cu 3 cm deasupra orezului. Se adaugă 2 linguri de condiment «pentru pilaf» în bulion și se amestică. Fierbeți pînă orezul este gata.
În cuptorul încălzit se pun la copt roșii cherry (întregi) împreuna cu ardei grași.
Ceapa se călește pe tigae pînă devine aurie, se adaug nuci de caju și la fel se călesc pînă devin aurii.
În ulei de Olive se călesc stafidele.
Cînd pilaful pregătit se adaugă stafidele și se amestică.
Pilaful se pune în vas oval, se decorează cu nuci caju, roșii cherry, ardei grași , și pătrunjelul tăiat mărunt.
Serviți cu plăcere!